Dukat till fest

Varför inte låta Oliver Gustavs poetiskt dukade bord, en del av julutställningen i Royal Copenhagens butik i Köpenhamn, locka till kreativ dukning kommande helger. Hans egen studio/butik/galleri, på Store Strandstaede 9, är i sig en liten oas för den som dras till exklusiva, utvalda möbler och inredningar med antika inslag. Ett riktigt litet guldkorn för den som har vägarna förbi.

Oliver Gustav at Royal Copenhagen @ANNE SYDQUIST

Oliver Gustav at Royal Copenhagen @ANNE SYDQUIST

Nu har jag ställt ut silvergranen

Mina  "julkort" 2013 är klara och finns nu utställda i butiken på Melanders, Dalagatan, intill Vasaparken. Silvergranen, storlek 50x60 cm, ingår också i utställningen – The same Procedure. God Helg!

 

SILVERGRANEN ©ANNE SYDQUIST

SILVERGRANEN ©ANNE SYDQUIST

Mandelkakan på Paté Paté

2a advent. I Köpenhamns eget Meatpacking district, Kødbyen. Regnet hängde i luften. En söndagsförmiddag som gjord för att släntra över till Paté Paté för ljuvlig mandelkaka och grönt te med ingefära. Oförglömligt gott i skön atmosfär. 
 

Paté Paté. ©ANNE SYDQUIST

Paté Paté. ©ANNE SYDQUIST

I ost- och vinbaren

Ost- och vinbaren på restaurang Fiat är helt i min smak. Smet in för en bit när jag ändå var i närheten. Fiat, Kongens Nytorv 18, Köpenhamn.

Fiat, Köpenhamn. ©ANNE SYDQUIST

Fiat, Köpenhamn. ©ANNE SYDQUIST

Gedda och Nelson Mandela

Nelson Mandela har gått ur tiden – samma dag som Nationalmuseum öppnar en retrospektiv utställning med Hans Geddas svartvita fotografier av svenska och internationella storheter. Mitt ibland dem, en oöverträffad bild av Mandela. Utsnittet, blicken, hur den knutna handens skugga faller över pannan. Starkt. Se utställningen: Nationalmuseum på Konstakademien, Fredsgatan 12. Pågår 5 dec 2013– 30 mars 2014.

© HANS GEDDA, NELSON MANDELA 1990.

© HANS GEDDA, NELSON MANDELA 1990.

Allt ljus på Hans Gedda

Nationalmuseums retrospektiva utställning med närmare 140 verk av Hans Gedda öppnar imorgon. Under dagens förhandstitt riktades pressens kameror mest mot den närvarande fotografen, vars ikoniska porträttbilder redan är historiska. Hans porträtt av svenska och internationella storheter varvas med stilleben och halvdokumentära bilder från 1950-talet fram till idag. I ett rum intill ställs ett urval av museets samling av "caravaggister" och närbesläktade konstnärer ut. Den självlärde fotografen från Flen  klarar den konkurrensen.

© ANNE SYDQUIST

© ANNE SYDQUIST

Cindy Sherman på Moderna Museet

Hastade runt på Moderna Museets pressvisning av den stora Cindy Sherman-utställningen som öppnar på lördag. Samtidskonstens stora fixstjärna och feministiska ikon har avbildat sig själv i olika roller sedan genombrottet i början av 1980-talet. Nu visas allt från hennes tidiga filmstills till dagens gigantiska muralbilder. Och mitt bland verken i olika genrer – historiemåleri, modefotografi, skräckfilm och pornografi – dök hon själv upp bakom ryggen på mig, iklädd den ultimata förklädnaden. Som vilken svartklädd kulturtant som helst gick hon nästan obemärkt igenom utställningen för att ge den en sista övervakande blick. 
Cindy Sherman – Untitled Horrors, Moderna Museet, 19/10 2013 -19/1 2014

 

Cindy Sherman på Moderna. Untitled #153, 1985.

Cindy Sherman på Moderna. Untitled #153, 1985.

Barcelona / 3

Bar Lobo, ingår också i Grupo Tragaluz, sedan ett par år tillbaka ett av mina favorithak för kaffe eller cava och lite span. Stämningen är ömsom kreativ, ömsom drönig i stadsdelen som fortfarande har något befriande oborstat över sig, bara något kvarter bakom Ramblan.
Bar Lobo, Pintor Fortuny 3.

 

Bar Lobo, Barcelona. FOTO © ANNE SYDQUIST

Bar Lobo, Barcelona. FOTO © ANNE SYDQUIST

Barcelona / 2

Cuines Santa Caterina, intill saluhallen i Born, är bara en av Grupo Tragaluz förträffliga restauranger. Här samsas medelhavsköket både med det asiatiska och lite spanska specialiteter. Beställ in flera rätter och dela på smakupplevelserna. Här blir man aldrig besviken.
Cuines Santa Caterina, Francesc Cambò 16

 

Cuines Santa Caterina, Barcelona. FOTO © ANNE SYDQUIST 

Cuines Santa Caterina, Barcelona. FOTO © ANNE SYDQUIST 

Source: © ANNE SYDQUIST_Mercato Barcelona

Barcelona / 1

Hotel Porta Fira, vann arkitektpriset "The Emporis Skyscraper award 2010". På håll ger den en sammetslen känsla tack vare form och skuggspel. Men nära inpå avslöjas fasadens hallonröda aluminiumrör. Finns i området L'Hospitalet, mellan flygplatsen El Prat och centrala Barcelona.

Hotel Porta Fira, Barcelona FOTO ©ANNE SYDQUIST 

Hotel Porta Fira, Barcelona FOTO ©ANNE SYDQUIST 

Moodysson är bäst!

Besviken på arbetsprocessen med jätteprojektet Mammut klev Lucas Moodysson upp ur regissörsstolen och började skriva böcker istället. Sådan tur att hustrun Coco Moodysons seriealbum Aldrig Godnatt, från 2008, lyckades locka honom tillbaka till filmen. Det är nämligen någonting befriande skönt med VI ÄR BÄST, filmen om tre 13-åriga tjejer som inte alls har lust att passa in, som är lika fulla av tvivel och förvirring som bestämda åsikter – klart de ska starta ett punkband fastän alla säger att punken är död och de inte har några instrument. Till musik av Ebba Grön, KSMB och Ståålfågel lider och skriker de sig igenom sitt 1982 – gör sitt bästa för att inte vara söta. Fucking Åmål och Tillsammans var inga tillfälligheter. Moodysson är bäst. Och det här är årets bästa film. Se den eller dö.
VI ÄR BÄST har biopremiär 11 oktober. 

Eftersnack... Paolo Roversi

Pratfesten är över, mästaren har hållit hov för en andaktsfull publik. Paolo Roversi fyllde kvällens Artist Talk på Fotografiska med anekdoter ur sitt yrkesliv och lite bjussigt tekniksnack. Det mesta har den intresserade redan kunna läsa sig till – men Roversis charm, den måste upptäckas live. Fotografen som inte anser sig TA bilder – utan istället GE bilder – var faktiskt smått trollbindande. Det är kanske vad hans avbildade modeller också känt, där de stått nakna framför hans kamera. Frågar man Roversi själv handlar det bara om INTIMITET. Utställningen pågår t o m 12 januari.

Paolo Roversi ställer ut på Fotografiska FOTO © ANNE SYDQUIST

Paolo Roversi ställer ut på Fotografiska FOTO © ANNE SYDQUIST

Möt Paolo Roversi och hans hemligheter

"Varje fotografi är ett möte, en intim ömsesidig bekännelse", menar den italienske modefotografen Paolo Roversi (f 1947), vars utställnig Secrets jag har smygtittat på inför kvällens Artist Talk på Fotografiska. Helst arbetar han med befintligt ljus, utan ljusmätare och med långa slutartider, ofta flera sekunder långa exponeringar. I sitt experimenterande med tekniken skapar han de magiska bilder som givit honom ikonstatus och som gjort honom till många efterföljande modefotografers förebild. Ikväll berättar han om sin egen resa till berömmelsen (boka biljett).
Utställningen Paolo Roversi Secrets pågår t o m 12 januari. 

 

Paolo Roversi, Malgosia sequence, Paris 1998.  FOTO © ANNE SYDQUIST

Paolo Roversi, Malgosia sequence, Paris 1998.  FOTO © ANNE SYDQUIST

Mysmelankoliskt med Mr Morgan

Michael Caine, fyllda 80, är en rasande skicklig skådespelare. Som klippt och skuren för rollen som amerikansk, sörjande änkling bosatt i Paris. Han låter skägget växa, hållningen och blicken sänkas – tittar bara upp för att se sig omkring under sporadiska promenader i staden.
En liten livsuppehållande gnista tänds dock när han av en slump möter dansläraren Pauline på en buss. Det glittrar till en sekund. Vänskap uppstår. Att en oförhappandes tillrest son vill sätta käppar i hjulen för de två ger förstås filmen extra krydda men jag hade gärna stannat kvar hos de två förstnämnda en stund till. Bott kvar i den gamle professorns våning, läst böckerna i hans bokhylla, följt med på utflykterna. Och fällt en tår för en snygg och varm skildring. Lite smetigt? Men vem mår inte bra av en mysmelankolisk rulle när hösten tagit sitt oåterkalleliga grepp. Gillian Anderson (Arkiv X) i rollen som Mr Morgans odrägliga dotter är som en liten uppfriskande höststorm i sig.
Mr Morgans sista kärlek har biopremiär 25 oktober.